30-jarige Amsterdammer aangehouden in groot phishingonderzoek

Normal 15121381050 da93d6f6b9 k
Afbeelding: Shirley de Jong

Een 30-jarige Amsterdammer is door de politie aangehouden op verdenking van phishing. De man heeft tientallen slachtoffers opgelicht voor in totaal meer dan 4 ton. Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland wist meer slachtoffers te voorkomen.

Op dinsdag 29 juni 2021 hield het cybercrimeteam de 30-jarige verdachte aan in Zaandijk. Deze man is vermoedelijk de opdrachtgever geweest en zou een coördinerende rol hebben gehad in de oplichtingspraktijken. Tijdens de doorzoeking werd een grote hoeveelheid merkkleding, auto, gegevensdragers en een vuurwapen in beslag genomen.

Het politieonderzoek startte een klein jaar eerder, toen een slachtoffer aangifte deed van oplichting. Het slachtoffer had een advertentie op Marktplaats geplaatst, waarna iemand contact opnam via WhatsApp. Deze zogenaamde koper stuurde een neplink die leek op de gelijk-oversteken-link van Marktplaats. Deze link was in werkelijkheid een phishinglink. Met de afgevangen inloggegevens werd vervolgens toegang verschaft tot de bankomgeving van het slachtoffer. Daarna kon de fraudeur een nieuwe bankpas naar een vals adres laten verzenden en de pas misbruiken. Het slachtoffer raakte circa 160.000 euro kwijt.

Dit artikel verscheen eerst op ZaansDagblad.nl

Adverteren op HeemskerkActueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op HeemskerkActueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Heemskerk
15:25

18° C

Zwaarbewolkt

0.89 km/h

67%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief